Powinnam mieć możliwość wyboru, jaką żywność podaję na stół. Powinnam być w stanie “zrezygnować” z tego okrutnego eksperymentu. Nie potrzebuję moich dzieci, które są królikami doświadczalnymi, aby za dwadzieścia lat, zdać sobie sprawę z tego, że jedzenie się zepsuło. Każdy człowiek powinien mieć możliwość samodzielnego decydowania o tym, co włożył do swojego ciała.
Spis treści
1. Genetycznie zmodyfikowana żywność nie znajduje się pod kontrolą.
Staram się chronić rodzinę kupując tylko żywność ekologiczną.
Czy jest to kosztowne?
Załóż się. Czy jestem bogata? W żadnym wypadku. Ale moja rodzina zdecydowała, że warto zrezygnować z dużych wakacji, drugiego samochodu i innych “luksusów”, aby zapewnić prawdziwe zdrowie poprzez prawdziwe jedzenie. A to co: żywność oznaczona jako “organiczna” lub “ekologiczna” jest rzekomo wolna od genetycznie zmodyfikowanej żywności. Jednak dzięki zanieczyszczeniu krzyżowemu upraw, nawet produkty ekologiczne prawie zawsze zawierają śladowe ilości GMO.
“Według Centrum Bezpieczeństwa Żywności od czasu wprowadzenia upraw GMO doszło do ponad 200 przypadków zanieczyszczenia, co kosztowało rolników setki milionów dolarów strat w sprzedaży. W 2008 r. rządowe biuro ds. odpowiedzialności opracowało sprawozdanie, w którym podkreślono wyzwania związane z ograniczeniem regulowanych upraw GMO, “biorąc pod uwagę porowaty charakter systemów biologicznych i możliwość popełnienia błędu przez człowieka”. Według raportu, przedstawiciele branży biotechnologicznej, plantatorzy surowców rolnych oraz organizacje rzecznictwa konsumentów przyznali, że “w przyszłości prawdopodobnie dojdzie do nieautoryzowanego uwolnienia niskiego poziomu regulowanego materiału genetycznego”.
Nie tylko to, ale również genetycznie zmodyfikowane uprawy zostały zmienione tak, aby były odporne na zwiększoną ilość pestycydów. Ciągłe stosowanie Roundup (i jego aktywnego składnika: glifosatu) doprowadziło do epidemii chwastów, które są obecnie odporne na glifosat. Zanieczyszczenia krzyżowe i chwasty. Wygląda na to, że straciliśmy kontrolę.
2. Genetycznie modyfikowana żywność po prostu NIE jest bezpieczna.
Oto wynik finansowy: Organizmy zmodyfikowane genetycznie narażają ludzi na działanie wyższych poziomów pestycydów. W rzeczywistości, według raportu Centrum Ekologicznego, uprawy GMO są odpowiedzialne za zwiększenie stosowania herbicydów o 383 miliony funtów w Stanach Zjednoczonych w ciągu pierwszych 13 lat stosowania komercyjnego. Glifosat powoduje wyższy poziom estrogenów roślinnych, który może być niebezpieczny i stanowić długoterminowe zagrożenie dla zdrowia. Poprzez genetyczne modyfikowanie tych pokarmów tworzymy złożone interakcje wewnątrz organizmu, których wyniki stwarzają nieznane ryzyko. I chociaż skutki dla ludzi są nadal w większości nieznane, zwierzęta, które pasły się na uprawach GMO, zmarły z powodu pęknięcia narządów wewnętrznych.
Dawid a Goliat: Co możesz zrobić?
Jeśli już wiesz o żywności genetycznie modyfikowanej, wiesz, że jest to walka pod górę. Z ogromnych firm, takich jak Monsanto przyniósł duże bydło do stołu, aby utrzymać nas jako szczury laboratoryjne w tym eksperymencie. Może wydawać się, że walczymy z Goliatem. I zgadnij kto walczy? My. Ale kluczem jest to, że walczymy.
A jeśli pamiętasz, Dawid wygrywa.
W sytuacji, gdy żywność modyfikowana genetycznie stanowi ogromną sumę pieniędzy, lepiej jest wierzyć, że istnieje wiele nacisków, aby opinia publiczna na temat GMO była łagodna. Potrzebujemy ludzi chętnych do wyrażania swoich opinii. Niezależnie od tego, czy uważacie państwo, że żywność zmodyfikowana genetycznie jest bezpieczna, czy też nie, powinniśmy przynajmniej mieć możliwość podjęcia decyzji poprzez etykietowanie żywności zmodyfikowanej genetycznie.