Szczep Chardonnay jest jednym z najbardziej rozpoznawanych szczepów wina na świecie. Wina, które są produkowane z tego szczepu to wina białe, jednak szczep Chardonnay, obok szczepów Pinot Meunier oraz Pinot Noir jest wykorzystywany także do produkcji szampanów. Historia powstania szczepu Chardonnay nie jest do końca znana – przypuszcza się, że szczep ten pochodzi z Francji, a dokładniej z okolic Szampanii i Burgundii. Obecnie szczep można spotkać aż w 35 krajach na świecie, a jest to spowodowane jego niezwykłą zdolnością do zaklimatyzowania się w różnych warunkach.
Spis treści
Po czym poznać Chardonnay?
Smak szczepu Chardonnay w dużej mierze jest uzależniony od obszaru, w którym winorośle wzrastają ponieważ zależnie od rodzaju gleby oraz panujących warunków pogodowych zmienia się smak przygotowanego trunku. Winorośle uprawiane w ciepłym klimacie spowodują, że wino będzie charakteryzowało się naturalną słodyczą z wyczuwalnym aromatem owoców tropikalnych oraz brzoskwini. Chłodniejszy klimat, w którym wzrasta szczep wydobędzie jego nuty mineralne a także jabłkowo cytrusowe. Na smak Chardonnay wpływ ma także to, czy jest ono poddawane procesowi starzenia, bowiem dojrzewanie trunku w beczkach sprawia, że wyczuwalny jest jego dębowy charakter połączony z akcentami gałki muszkatołowej wanilii tudzież masła. Chardonnay wyróżnia się także kolorem. Świeże trunki charakteryzują się przezroczystą jasno-słomkową barwą, która podczas procesu dojrzewania zmienia się w znacznie ciemniejszy odcień.
Warto sprawdzić wina ze szczepu Chardonnay na wybieramwino.pl.
Do czego pasuje Chardonnay?
Świeże Chardonnay jest typowo rześkim białym trunkiem, co czyni go idealnym wyborem do wszelkiego rodzaju ryb, owoców morza, a także drobiu. Jego lekkość pasuje również do słodkich deserów. Z racji swojej świeżości połączonej z delikatnymi nutami kwaśności bardzo często Chardonnay podawane jest z kremowymi oraz półtwardymi serami przeważnie kozimi. Starsze, dojrzewające trunki wykonane z odmiany Chardonnay wyróżniające się cięższym bukietem warto zestawić z jagnięciną, dojrzałymi serami oraz sosami wykonanymi na bazie śmietany. Szczep Chardonnay znakomicie komponuje się także z potrawami wykonanymi z warzyw oraz grzybów, dlatego będzie idealnym wyborem dla wegetarian.
Jakie wina wywodzą się ze szczepu Chardonnay?
Szczep Chardonnay uprawiany jest w kliku krajach, a w zależności od miejsca uprawy wyróżnia się kilka najbardziej popularnych win, wyprodukowanych z tego właśnie szczepu.
Jednym z najpopularniejszych na świecie win, jest kalifornijskie Wild Wine Chardonnay – wytrawne wino charakteryzujące się wyrazistym aromatem gruszki, zielonego jabłka, cytrusów oraz słodkiej śliwki.
Najpopularniejszym francuskim winem wyprodukowanym z tego szczepu jest Jaffelin Bourgone Chardonnay – rześki trunek z subtelną kwasowością, charakteryzujący się kwiatowym bukietem.
Augustinos Reserva Chardonnay to z kolei chilijskie wino o intensywnym bukiecie, w którym wyróżniają się nuty skórki grejpfruta, brzoskwini oraz moreli. Owocowe nuty w tym przypadku znakomicie dopełnia mineralny posmak.
Australijskie Chardonnay – Broken Back Chardonnay to wino pełne niespodzianek, które przepełniają nuty owoców tropikalnych, cytrusów, agrestu oraz minerałów. Wyczuwalny jest także aromat liści czarnej porzeczki oraz pokrzywy.